Modern Laptopok

A kép egy ASUS laptopot ábrázol, amiket napjainkban használunk.

A notebook és a laptop angol eredetű szavak, a hordozható személyi számítógépeket nevezik így. Az asztali számítógépekhez képest ezek a gépek kicsik, becsukhatóak, akkumulátorral rendelkeznek és könnyen szállíthatóak. Általában az asztali gépek funkcióit megvalósító elemekből épülnek fel, csak sokkal kisebb méretben készülnek el. Kevesebb hőt termelnek, kisebb energia fogyaszással rendelkeznek, mint asztali változataik. Azt úgy tudják elérni, hogy korszerű anyagokat használnak, végig figyelembe véve, hogy hordozható kivitelezés a cél. Korszerű technológiákat kell alkalmazni az alkatrészek elkészítésében. A laptopok, nootebookok azonos programokat tudnak futtatni, mint PC-s változataik, így ugyanazt a Windowst, Linuxot, OS X-et tehetjük fel operációs rendszerként, és asztali változataikkkal megegyező alkalmauzások futhatnak alattuk. A hordozható számítógépek ma már szinte kivétel nélkül újratölthető akkumulátorral szerelve vásárolhatók meg, amelyek révén több órát is képesek elektromos hálózat nélkül üzemelni.


A laptopok sikere

A PC számítógépek iránti egyre nagyobb keresletet a hordozható számítógépek iránti kereslet képezi. Japánban már 2003 óta több notebookot értékesítenek, mint asztali gépet. Az Egyesült Államokban 2005-ben már volt olyan hónap, hogy több laptop került eladásra, és a történelemben először a kiskereskedelem egész évben többet forgalmazott, mint asztali PC-t. Magyarországon az IDC piackutató vállalat adatai szerint 2004-ben nagyjából mindegy negyedik eladott PC volt hordozható, ami 100 ezer darabot jelent, míg 2006-ra ezt az arányt már egyharmadra becsülik.


A világ 10 legdrágább laptopja.

  1. MJ’s Swarovski & Diamond Studded Notebook - 1,15 milliárd forint
  2. Luvaglio - 300 millió forint
  3. Tulip E-GO Diamond – 106,5 millió forint
  4. MacBook Pro 24 Karat Gold – 9 millió forint
  5. Bling My Thing’s “Golden Age” MacBook Air – 7,8 millió forint
  6. Ego for Bentley – 6 millió forint
  7. Voodoo Envy H171 – 2.550.000 forint
  8. Stealth MacBook Pro – 1.800.000 forint
  9. Rock Extreme Sl8 – 1.650.000 forint
  10. Alienware Area 51 M15X – 1.500.000 forint

A laptopok előállítása

Annak, hogy a notebookok ára folyamatosan csökkenni tudott, és ezzel elérhetővé vált a vásárlók szélesebb rétegeinek körében is, a technika fejlődése mellett az is oka, hogy a gyártást olyan távolkeleti országokba szervezték ki, ahol sokkal olcsóbb a munkaerő. Tajvani kutatások szerint a világ laptopgyártásának 73%-áért tajvani cégek a felelőssek, a maradékon pedig dél-koreai, kínai és japán társaságok osztoznak. Magát a termelést pedig a tajvani cégek elsősorban Kínában és Malajziában végzik.

A világpiacon legismertebb márkák, mint a Dell, HP, IBM/Lenovo, Acer egyike sem végez termelést, modelljeiket szerződéses gyártóktól vásárolják. A márkavállalatok tevékenysége teljes egészében a reklámozásra összpontosul, azaz a piac igényeinek feltérképezésére és szoros követésére, a gépekkel szembeni elvárások meghatározására, a márka kialakítására, valamint az eladásra. Egyes japán vállalatok még rendelkeznek saját gyártással, amely jellemzően a drágább, komolyabb minőséget képviselő modellekre összpontosul, míg az olcsóbb vonalak tervezését és termelését szintén kiszervezték.

Forrás: Wikipedia, MediaMarkt (kép), Wealthygorilla